E.R. Wahlman

Nostamme hattua kaikille, jotka eivät kulje paljain päin.

Tohtoreille

Tohtorinarvo on korkein akateeminen oppiarvo, jonka kruunaa aito Wahlmanin tohtorinhattu. Valmistamme tohtorinhatut mittatilaustyönä korkeatasoisella käsityötaidolla, joka on kulkenut liikkeessämme perintönä jo yli 120 vuoden ajan.

Tohtorinhattuja

Tohtorinhatut kaikille tiedekunnille

Nykyinen tohtorinhattu malli on otettu käyttöön vuoden 1840 promootiossa, jolloin yliopisto täytti 200 vuotta.

Tieteen vapautta symboloivan tohtorinhatun värinä käytettiin aluksi pelkästään mustaa. Myöhemmin käyttöön tuli muitakin värejä. Suomen vanhimpana tohtorinhattujen valmistajana olemme saaneet olla mukana suunnittelemassa värejä eri tiedekuntien hattuihin.

Valmistamme tohtorinhatut kaikille Suomen yliopistoissa tai korkeakouluissa väitelleille taiteiden- ja tieteiden tohtoreille sekä kunniatohtoreille.

Liikkeellämme on ollut ilo ja kunnia saada valmistaa tohtorinhatut useille tuhansille Suomen yliopistoissa väitelleille tohtoreille.

Lue lisää

Hinnat

  • Yleisin musta, esim.filosofian tohtorinhattu 745 €
  • Tekniikan tohtorinhattu 875 € (käännetty lieri ja ripsinauha)
  • Teologian tohtorinhattu 710 € (liperit samettinauhasta, ei lyyraa)
  • Taiteen-, teatteritaiteen-, kuvataiteen- ja Sibeliusakatemian tohtorinhattu
    710 € (hinta ei sisällä lyyraa)
  • Lapin yliopiston taiteen tohtorinhattu 745 €

Hinnat sisältävät lyyran (paitsi erikseen mainituissa) sekä mustan tehdasvalmisteisen hatturasian sekä 24 % alv:n.

Lahjakortti tohtorinhattua varten on arvokas lahja väitelleelle tohtorille.


Tilaathan tohtorinhatun hyvissä ajoin akateemisen työn korkeinta juhlaa varten. Käsityönä valmistettavan hatun tekeminen vie aikaa useita viikkoja ja kevään promootiot pidentävät valmistumisaikoja entisestään.  

Tiedekuntien lyyrat

Lyyrat valmistetaan kullatusta messingistä ja ne kiinnitetään rusetin kanssa hatun ympäri kiertävään sametti- tai ripsinauhaan. Lyyra määräytyy yleisemmin tohtorintutkinnon mukaan, kuten lääketieteen lyyra, osa lyyrista on yliopisto- tai korkeakoulukohtaisia, kuten Itä-Suomen yliopiston lyyra.

Lyyrissa yleisesti käytetyt kasvi- ja eläinaiheet symboloivat tieteenalaa. Esimerkiksi lääketieteen lyyrassa käytettävät sauva ja käärme -symbolit periytyvät Antiikin Kreikasta ja viittaavat lääketieteen jumala Asklepiokseen. Vanhin käytössä oleva lyyra on vuonna 1840 käyttöön otettu filosofian lyyra, jonka on suunnitellut Magnus von Wright.

Myymme lyyria myös irrallisina joko samettirusetilla tai ilman.

90–150 €

Tiedekuntien lyyrat
Tohtorinhatun merkistä käytetään myös nimitystä embleemi

Tohtorinmiekka

Promootiossa käytettävä tohtorinmiekka on Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema ns. siviilimiekka. Tieteen totuutta symboloiva miekka on varustettu yliopiston embleemillä.

Miekkaan kuuluu tuppi, jossa olevaan metallihelaan kaiverretaan tohtorin nimi ja väitös- tai promootiopäivämäärä. Miekan saa kiinnitettyä vyötärölle mukana tulvan vyölenkin avulla. Mukanan on myös kankainen suojapussi.

Miekkaa saa kahta pituutta: 85 cm (naiset) tai 95 cm (miehet).

Miekan hinta 415 €
Tohtorinhattutilauksen yhteydessä 385 €
Kaiverrus 15 €

Tohtorinmiekka

Juhlakäsineet

Promootiossa noudatetaan akateemisiin perinteisiin pohjautuvia pukeutumissääntöjä. Miehet käyttävät frakin kanssa valkoisia juhlakäsineitä ja naiset käyttävät mustan iltapuvun kanssa mustia juhlakäsineitä.

  • Valkoiset nahkahansikkaat miehille, ns.frakkihansikkaat
  • Valkoiset pitkät naisten hasikkaat joustavaa kiiltävää kangasta
  • Mustat pitkät ja lyhyet naisten hansikkaat kiiltävää joustavaa kangasta
Kankaiset

18–28 €

Nahkaiset

64 €

Hatulle sopiva säilytysratkaisu

Tohtorinhattuun sisältyy musta pahvinen tehdasvalmisteinen hatturasia. Lisäksi saatavilla on Suomessa käsityönä valmistettu koivuvanerirasia nahkaremmein.

Pyöreä koivuvanerirasia nahkahihnoin sopii säilytykseen ja kuljetukseen mm. lentokoneen käsimatkatavaroissa. Hinta tohtorinhatun kanssa 117 €, muuten 151 €.

Tohtorinhattu säilytetään kuivassa, ei kovin kuumassa tilassa. Hatturasiaa säilytetään niin, että lieret ovat ylöspäin. Kaunista hattua voi myös pitää esillä hattutuen varassa, jolloin hattu ei lepää lieriensä varassa.