E.R. Wahlman

Nostamme hattua kaikille, jotka eivät kulje paljain päin.

Wahlmanin historia on Suomen historiaa

E.R. Wahlmanin hattuliike on perustettu Viipurissa vuonna 1901

Perustaja Elis Wahlman oli hattumaakarin poika Helsingistä. Hänen isänsä John Wahlman oli perustanut hattuliikkeen Helsinkiin jo vuonna 1883.

Nuorena Elis sai huopahattujen prässäys- ja silinterien valmistusopin isältään. Koska Elis halusi itsenäistyä, perusti hän oman liikkeensä Viipuriin, joka oli tuohon aikaan kansainvälinen ja vilkas kauppakaupunki. Wahlmanin silinterien laatu oli niin tunnettu kautta koko suuriruhtinaskunnan, että Pietariin matkalla olevat herrat pysähtyivät Viipuriin silinteriostoksille.

Elis Robert Wahlman kuvassa keskellä

Virkalakit

Wahlmanin yksi päätuotteista oli virkalakit. Ennen vanhaan ammatti tunnistettiin lakista ja melkein jokaisella toimialalla oli oma virkalakki. Wahlmanilla valmistettiin mm. autoilijoiden, lentäjien ja rautatieläisten lakkeja.

Yksi asiakkaista oli Suomen armeija, jolle tehtiin lakkeja vielä talvisodan aikaan viimeisinä hetkinä ennen kuin Viipuri menetettiin Neuvostoliitolle. Valmistamme vielä nykyisinkin virkalakkeja mittatilaustyönä mm. lentäjien ja autoilijoiden lakkeja.

Liike siirtyy Helsinkiin

1920-luvun puolivälissä perustettiin sivuliike Helsinkiin silloiselle Heikinkadulle (nyk. Mannerheimintie). Myöhemmin koko liiketoiminta ja osa henkilökuntaa siirtyi sodan jaloista Helsinkiin, jossa isompi liike avattiin Pohjois-Esplanadi 35:een. Elis Wahlman hoiti liikettä vuoteen 1957, jonka jälkeen vastuu siirtyi hänen tyttärelleen Karin Karttuselle.

Vuonna 1972 liike siirtyi edelleen tyttärelle Laila Karttunen-Airakselle, joka jatkoi kolmekymmentä vuotta Esplanadilla korkealaatuisten huopahattujen, lippa- ja turkislakkien myyntiä sekä tohtorinhattujen, ylioppilas- ja teekkarilakkien valmistusta.

Laila Karttunen-Airas Esplanadin liikkeen edessä

Tohtorinhattuja yliopisto­kaupungissa

lmari Kianto v. 1957 Helsingin Yliopiston promootiokulkueessa Wahlmanin valmistama hattu päässään

Liikkeen muutto yliopistokaupunki Helsinkiin toi lisää asiakkaita hattumaakarille, kun tohtoriksi väittelevät tarvitsivat tohtorinhattuja. Koska Elis Wahlman oli mestari silinterien teossa, ryhtyi hän valmistamaan tohtorinhattuja, jotka tehtiin samalla menetelmällä kuin silinterit. Wahlmanin laadukas tuotanto voitti useita kultamitaleja ja kunniamainintoja Suomen messujen laatukilpailuissa. Pitkän historiansa aikana on Wahlmanin hattuliike saanut olla mukana suunnittelemassa monien tiedekuntien tohtorinhattujen värejä.

Yliopistot ovat myös vuosikymmeniä luottaneet liikkeen korkealaatuiseen työhön kunniatohtoreita huomioidessaan. Kunniatohtorin arvo on korkein yliopiston myöntämä tunnustus, jolla halutaan kunnioittaa henkilön arvokasta panosta ja elämäntyötä kansallisen ja kansainvälisen tutkimuksen ja kehityksen hyväksi. Tohtorinhattu on tieteellinen arvomerkki, jonka kunniatohtorit saavat promootiossa.

Liikkeellämme on ollut ilo ja kunnia saada valmistaa tohtorinhatut useille tuhansille Suomen yliopistoissa väitelleille tohtoreille

Lisäksi tohtorinhattujamme ovat kantaneet yli 100 vuoden ajan tieteen-, taiteen- ja politiikan tunnetuimmat vaikuttajat, kuten Presidentti Risto Ryti, Presidentti Juho Kusti Paasikivi, Presidentti Urho Kekkonen, Presidentti Mauno Koivisto, Presidentti Martti Ahtisaari, Presidentti Tarja Halonen, Presidentti Sauli Niinistö, Presidentti Vigdis Finnbogadottir, Kuningas Carl XVI Gustaf, Kuningatar Silvia, Johannes Virolainen, Kalevi Sorsa, Elisabeth Rehn, Riitta Uosukainen, Sirkka Hämäläinen, Helena Ranta, A.I. Virtanen, Mika Waltari, Ilmari Kianto, Frans Emil Sillanpää, Väinö Linna, Kalle Päätalo, Väinö Aaltonen, Jouko Turkka, Pirkko Saisio, Elina Haavio-Mannila, Mirkka Rekola, Kirsi Kunnas, Kirsti Paakkanen ja Rosa Liksom.

Sofiankatu

Vuonna 2001, E.R. Wahlman Oy:n täyttäessä 100 vuotta, Laila Karttunen-Airas siirsi liikkeen toiminnan yhdessä taitavien hatuntekijöidensä kanssa Sofiankadulle, jossa perinteikäs hattuliike jatkaa edelleen tohtorinhattujen valmistusta, ylioppilas- ja teekkarilakkien sekä erilaisten päähineiden myyntiä vuosikymmenten kokemuksella.

Kuvia historian varrelta

  • Viipurin myymälän näyteikkuja, Karjalankatu 21
  • Viipurin liikkeen myymälähuone
  • Työhuone Viipurissa
  • Työhuone Viipurissa
  • Viipurin liikkeen myymälähuone
  • Tehtaan konttori ja varasto Viipurissa
  • Helsingin myymälän näyteikkunat, Pohjois-Esplanadinkatu 35
  • Helsingin liikkeen myymälähuone
  • Helsingin liikkeen myymälähuone