E.R. Wahlman

Nostamme hattua kaikille, jotka eivät kulje paljain päin.

Ylioppilaille

Vuodesta 1901 lähtien Suomessa valmistetut Wahlmanin tunnetut ja laadukkaat ylioppilaslakit saatavilla Helsingin Senaatintorin viereltä Sofiankadun myymälästä sekä verkkokaupastamme.

Ylioppilaslakkeja

Suomalainen ylioppilaslakki

Taitavien ompelijoiden käsissä syntyy perinteinen, kaunis suomalainen ylioppilaslakki, jonka päällikangas on puuvillasamettia, lippa lakeerinahkaa ja hikinauha nahkaa.

Valkoinen lyyralla varustettu ylioppilaslakki otettiin käyttöön 1870-luvulla aiemman mustan lakin tilalle. Naiset saivat käyttää aluksi vain lyyraa, mutta myöhemmin heille suunniteltiin oma lakkimalli, joka ei kuitenkaan vakiintunut käytöön. Vielä 1950-luvulla ylioppilaslakkia oli tapana käyttää päivittäin vapusta syyskuuhun.

Kerran elämässä hankittava Wahlmanin YO-lakki kestää ajan patinan, ja se voidaan tarvittaessa korjata, suurentaa tai pienentää, sillä lakkimme on tehty ompelemalla, ei liimaamalla.

Tule sovittamaan ja ostamaan liikkeestämme tai osta verkkokaupasta

Osta verkkokaupasta

Suomalainen ylioppilaslakki

Suomenruotsalainen ylioppilaslakki

Suomenruotsalainen ylioppilaslakki on hieman korkeampi ja leveämpi kuin suomalainen lakki, siinä on kelta-sini-valkoinen vuori ja isompi lyyra kuin suomenkielisten lakissa. Saatavilla myös vegaaninen malli.

Vuoren värit tulevat Helsingin yliopiston vanhimman osakunnan, vuonna 1643 perustetun Nylands Nationin väreistä.

Tule sovittamaan ja ostamaan liikkeestämme tai osta verkkokaupasta

Osta verkkokaupasta

Suomenruotsalainen ylioppilaslakki

Kaksoistutkintolakki

Kaksoistukintolakkia käyttävät ammatillisen koulutuksen sekä ylioppilastutkinnon suorittaneet.

Lakki on muuten samanlainen kuin suomalainen ylioppilaslakki, mutta samettibandon väri on mustan sijaan tummanvioletti. Perinteisen mallin lisäksi tarjolla myös vegaaninen malli.

Tule sovittamaan ja ostamaan liikkeestämme tai osta verkkokaupasta

Osta verkkokaupasta

Kaksoistutkintolakki

Vegaaninen ylioppilaslakki

Vegaanista ylioppilaslakkia saa tilauksesta suomalaisena, ruotsalaisena ja kaksoistukintomallina. Muuten samanlainen kuin perusmalli, mutta ei sisällä eläinperäisiä materiaaleja. Ihoa vasten tuleva hikinauha on miellyttävän pehmeää kangasta.

Tule sovittamaan ja ostamaan liikkeestämme tai osta verkkokaupasta

Osta verkkokaupasta

Vegaaninen ylioppilaslakki

Osakuntavärit

Ylioppilaslakkeihimme on saatavilla vuorit osakuntaväreissä.

Osakunnat ovat Suomen vanhimpia opiskelijajärjestöjä. Ne perustettiin Turun Akatemiassa vuonna 1643, koska opiskeleva nuoriso tarvitsi päättäjien mielestä valvontaa. Oppilaat jaettiin kotiseutujen perusteella maakuntiin, ja osakuntaan kuuluminen oli pakollista. Nykyisin osakuntaan kuuluminen on vapaaehtoista ja toiminta on enimmäkseen eri muotoista vapaa-ajantoimintaa harrastuksista juhlintaan.

Ylioppilaslakkiin vaihdetaan osakuntavuori silloin,  kun liittyy korkeakoulussa osakuntaan.  Osakunnat jakautuvat maakuntien mukaan ja eri osakunnat tunnistaa vuorin väristä.  Osakunta valikoituu yleensä oman asuin- tai syntymäpaikkakunnan mukaan. Esimerkiksi eteläsuomessa asuvat liittyvät yleensä Etelä suomalaiseen osakuntaan (ESO).  

Osakuntavuorin vaihto uuteen lakkiin

23 €

Osakuntavuoren vaihto käytettyyn lakkiin

32 €

Ylioppilaslakin säilytysrasia

Suomessa käsityönä valmistetussa koivuvanerirasiassa lakki säilyy hyvänä vuodesta toiseen. Kaunis rasia on myös hieno lahja ylioppilaalle.

Osta verkkokaupasta

Ylioppilaslakin säilytysrasia

Lyyrat

Ylioppilaslakkia koristaa Helsingin yliopiston Apollo-lyyra, koska aluksi YO-tutkinto oli myös pääsykoe Helsingin yliopistoon.

Kielikiista heijastui 1800-luvun lopulla ylioppilaslakkeihin, ja lyyran koolla viestittiin kantajan kielipoliittista näkemystä: ruotsinkieliset ylioppilaat käyttivät isompaa lyyraa ja suomenkieliset pienempiä erottuakseen ruotsia puhuvista.

Suomenkielisten lyyrien neljä eri kokoa kertoivat oliko kantaja raivosuomalainen, kiihkosuomalainen, aitosuomalainen vai puolueeton. Nykyisin lyyrilla ei viestitä poliittisia näkemyksiä. Ruostinkielisesten lakissa käytetään 22 mm:n lyyraa ja suomenkielisten lakissa 14 tai 16 mm:n lyyraa.

Valitsemasi lyyra asennetaan lakkiin. Erilaisiin lakkeihin saatavilla olevat lyyrat ovat nähtävillä liikkeessämme sekä lakkien yhteydessä myös verkkokaupassamme.

Tutustu lyyriin ja lakkeihin verkkokaupassamme

Äidinlyyrat

Äidinlyyra on kiitoslahja äidille ylioppilaalle antamastaan tuesta ja kannustuksesta.

Äidinlyyra on rintaneula, jota käytetään vasemmalla eli sydämen puolella. Jokaista ylioppilaaksi päässyttä lasta kohden on oma lyyransa, joita voi käyttää oman lapsen ylioppilasjuhlan lisäksi muiden ylioppilasjuhlissa sekä muissa perhejuhlissa.

Tule tutustumaan äidinlyyriin liikkeessämme tai osta verkkokaupasta.

Osta verkkokaupasta